Taksony 2016

Baross Gábor „vasminiszter” születésnapja jeles nap a Magyar Honvédség életében, mert ezen a napon van a Katonai Közlekedés szakmai ünnepe. A hagyományoknak megfelelően, immár 13 éve Taksonyban a Baross Gábor emlékműnél 2016. június 2-án ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottunk. Taksony büszke lehet arra, hogy hazánk egyetlen Baross emlékműve, ahol a Magyar Honvédség is tiszteleg Baross Gábor nagysága előtt és elhelyezi a megemlékezés koszorúit.

A koszorúzáson megjelentek a katonai logisztika és közlekedés jelenlegi és nyugdíjas vezetői, a polgári közlekedés és posta képviselői, a Vasutas Segélyező Egyesület elnöke és szép számmal taksonyi lakosok, iskolások és nem utolsó sorban a Végh család (elhunyt Végh István az emlékmű létrehozásában vezérszerepet vállalt). Az MH Altiszti Akadémia katonazenekara az ünnepség kezdete előtt térzenével szórakoztatta a vendégeket, majd a megemlékezés megnyitásaként himnuszt, zárásaként a szózatot és a takarodót játszotta el. Az ünnepi megemlékezést Ruff Béla a Taksony Nagyközség polgármestere (mint házigazda) nevében vezette le.

Az ünnepi megemlékezésen és koszorúzáson Kreisz László Taksony polgármestere beszédében méltatta Baross Gábor életét és munkásságát, kiemelte azokat a legfontosabb eredményeket, melyekkel lerakták a XIX század nagy magyarjai, köztük Baross Gábor a jelenkor gazdaságának alapjait. A megjelent vendégek részére Gáspár János tájékoztatást adott a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elmúlt időszakban végzett tevékenységéről, valamint a jövőbeni terveiről, rendezvényeiről.

Az alapítvány részéről, a katonai logisztikai és közlekedési vezetők támogatásával, a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola 7. osztályosai számára „Baross Gábor élete és munkássága” címmel vetélkedő került levezetésre. Az iskola vezetésének és tanári karának jelentős segítségével sikeres felkészítő foglalkozást, majd vetélkedőt vezetett le Gáspár János, Szrenka Antal nyugállományú ezredes és Ruff Béla. A sikeres vetélkedő (a tesztlapokat 71% feletti eredményességgel töltötték ki a gyerekek) I-IV helyezettek részére nagyon szép ajándékokat, okleveleket adott át az ünnepség keretében Baráth István dandártábornok, Mogyorósi József ezredes és Szrenka Antal nyugállományú ezredes. Ezen kívül meghívást kapott Mogyorósi József ezredestől a Katonai Közlekedés központi szakmai ünnepségére a Takács Levente 7/a osztályos tanuló, aki nem csak eredményesen szerepelt a vetélkedőn, jó a tanulmányi eredménye és hivatásos katonai szolgálatra (reméljük közlekedési) készül.

A díjátadást követően az emlékművön koszorút helyezett el:

 

  • Kreisz László, Taksony Nagyközség polgármestere;
  • MH Logisztikai Központ vezetése;
  • MH Összhaderőnemi Parancsokság logisztikai szervezet képviselője;
  • MH Katonai Közlekedési Központ vezetése;
  • Vasutas Segélyező Egyesület elnöke;
  • MH Nyugállományú Katonák Klubja Közlekedési Tagozatának vezetői;
  • Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány vezetője és segítői;
  • Magyar Posta képviselői;
  • Taksonyi Mozgáskorlátozottak Egyesülete képviselői;
  • Végh család.
 

A megemlékezést megtisztelte jelenlétével Ceylan Faruk Naci Törökország nyugalmazott katonai attaséja, aki a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvánnyal közösen koszorút helyezett el az emlékművön.

Az ünnepség végén a polgármester meghívott minden vendéget és segítőt beszélgetéssel, ismerkedéssel egybekötött fogadásra.

A 2016. évi Baross Gábor emlékére megtartott ünnepség tapasztalatait felhasználva, tovább népszerűsítve célként kell kitűzni, hogy a 2018. évi (170 éves évforduló) ünnepség keretében még méltóbb módon, szélesebb körben ünnepeljünk, ennek érdekében a taksonyi lakosság még aktívabb részvételét el kell nyerni. Az iskolások körében 2016-ban megrendezett „Baross Gábor élete és munkássága” vetélkedőre alapozva hagyománnyá váljon a vetélkedő rendezése, az iskolások ismereteinek bővítése.

Szrenka Antal nyugállományú ezredes

 

További képeket a linkre kattintva érhet el.